Website ve Bloglar ile ilgili tema, eklenti ve seo ipuçları paylaşan blog.

Haberler

29 Tem 2013

Meta Tag Nedir ?

Arkadaşlar Herkese Merhaba Sizlere " Meta Tag  Nedir ? " " Meta Tag  Ne İşe Yarar ? " Bu Tip Cevaplanmayı Bekleyen Sorulara Açıklık Getiricem.


Meta Tag Nedir ? ;

 Meta Tag ' lar " HTML " Kodlarının " HEAD " Bölümlerindeki Bilgi Etiketlerimizdir.
Sitemiz Hakkındaki Bilgileri - İçerikleri  Arama Motorlarına Sunar.
Günümüzde Dahada İlerleyen Browser Firmaları Her Ne Kadarda Meta Tagları Eskitmeye Çalışıp Site İçeriklerini Kendi Teknik Ve Yöntemleriyle İndexleselerde Hala Bu Tag " Larda Bir Kısmına Destek Verebiliyorlar.

Sitenizin İçeriklerini ve Bilgilerini Arama Motorlarına Doğru Bir Şekilde İndexlemelerini İstiyorsanız Meta Tagları Tercih Etmenizde Ve Kullanmanızda Fayda Vardır.

Aşağıda İse Sıklıkla Kullanılan Ve Meta Taglarını Açıklamaya Ve HTML Kodunda Nereye Yerleştirebileceğimizi Anlattım.


Title  Nedir ?

Title Herkesinde Bildiği Gibi Başlık Anlamına Gelir.Ve Aslında Bir Meta Tag Değildir.

" <TITLE>  Ve </TITLE> " Arasına Sayfa İçeriğinizi Anlatan Açıklayıcı Bir Başlık Girmenizi Tavsiye Ederim.
Ayrıca Eklenmesine Gerek Yoktur.Her Web Sitenin HTML Kodları Arasında Bulunmaktadır.


Description Nedir ?

<meta name="description" content="XYZ" />

Adından da anlaşılacağı üzere site içeriğinin tanımı için kullanılıyor. XYZ yerine sitenizin tanımını yerleştiriyorsunuz. Güncel arama motorları hala bu kısmı gözden geçiriyorlar. Bir cümle ile siteden bahsedebilirsiniz. Örneğin; “Blog’a yeni başlayanlara amatör ruhu ile destek :)”. Tanım kısmı, Google da dahil olmak üzere, bir çok arama motoru tarafından destekleniyor ve sitenizin arama sonuçları içinde düzgün bir şekilde sergilenmesi için kullanılıyor.

Keywords Nedir ?

<meta name="keywords" content="kelime X, kelime Y, kelime Z" />

Bu da site indekslenirken hangi anahtar kelimelerin kullanılabileceğini belirtmek için kullanılıyor ama tahmin edersiniz ki Google, Yahoo! ve MSN gibi büyük arama motorları bu kısımla pek ilgilenmiyorlar. Anahtar kelimeleri “kelime X” şeklindeki ifadeler yerine virgülle ayırarak yazmak gerekiyor.


Robots Nedir ?

<meta name="robots" content="index,follow" />

Bu tag, arama motorlarına site içeriği ile karşılaştıklarında nasıl davranmaları gerektiğini anlatıyor. Virgülün solundaki ifade sayfanın indekslenip indekslenmeyeceğine karar verilmesini sağlarken, sağındaki ifade sayfadaki linklerin takip edilip edilmeyeceğini belirtiyor. İndeksleme için seçenekler index (indeksle) ve noindex (indeksleme). Linklerin izinin sürülmesi ile ilgili seçenekler de follow (takip et), nofollow (takip etme) şeklinde. Bu tag özellikle indekslenmesini istemediğiniz bir sayfa varsa önem kazanıyor, çünkü robotlar sadece noindex değerini dikkate alıyorlar ve bu değer yoksa öntanımlı olarak siteyi indeksleyip linkleri de takip ediyorlar. Web sitenizdeki bir sayfanın indekslenmesini istemiyorsanız o sayfaya:

<meta name="robots" content="noindex,nofollow" />

Şeklinde bir tag yerleştirmeniz bunu sağlayabiliyor. Seçeneklerden sadece birer tanesi kullanılabiliyor.

Örneğin;

<meta name="robots" content="index,noindex,follow,nofollow" />
dikkate alınmıyor. Bu kodun alternatifi ise robots.txt dosyası kullanmaktır, detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Content-Type Nedir ?

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />

Bu tag önemli. Bu tag girilmezse öntanımlı olarak site içeriği ISO-8859-1 gibi düşünülüyor. Muhtemelen Türkçe bir içeriğiniz olacağına göre bunu UTF-8 olarak almak en iyisi.

MSSmarttagsPreventParsing Nedir ?

<meta name="MSSmarttagsPreventParsing" content="true" />

Microsoft tabanlı programların siteyi indekslerken akıllı tag’lar oluşturmalarını engellemek için konuluyor. Gerçi Microsoft’a göre bu proje sonlandırıldı ama yine de bu tag bazı sitelerde (örneğin; Blogger ile hayat bulan tüm bloglar) öntanımlı olarak bulunuyor.

Generator Nedir ?
<meta name="generator" content="Blogger" />

Site içeriğinin (HTML kodunun) hangi yazılım ile oluşturulduğu hakkında bilgi veriyor. Bu yazılımların popülerliği hakkında pazar araştırması oluşturmak için ortaya çıkarıldığı düşünülüyor :) Blogger’da öntanımlı meta bilgisi içerisinde MSSmarttagsPreventParsing ile birlikte mutlaka bulunuyor.

Refresh Nedir ?
<meta name="refresh" content="X" />

Bu tag’da bulunduğu sayfanın “X” saniyede tarayıcı tarafından yenilenmesini sağlıyor. Eğer saniye ifadesinin yanında bir url verilirse bu kez tarayıcı belirtilen saniye sonunda sayfayı o url’ye yönlendiriyor. Örneğin;

<meta name="refresh" content="X;URL=http://www.site-adi.org/sayfa.html" />

Eğer url yönlendirmeyecekseniz ya da at yaırşı veya borsa bilgileri gibi içerik sunmayacaksanız blogunuzda buna ihtiyacınız olmayacaktır.


Teşekkürler.

                                       



1 yorum:

  1. Bloguma metatag ve keywordsleri eklemeyi başardım. Çok yardımcı oldunuz, teşekkürler blogum http://parakazanmakisteyenkadinlar.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yalnızca bu yazı ile ilgili yorumlar yazınız.
Bu yazı dışında iletmek istediğiniz bir şey varsa İletişim Sayfası
'nda bulunan formu doldurunuz.