Arkadaşlar Herkese Merhaba Bugün Sizlerle HTML Ve PHP ' Nin Ne İşe Yaradığını Anlatmaya Çalışıcam.Tabiki Bazı Kaynaklardanda Faydalanarak.
HTML ( Hyper Text Markup Language )
Html (Hypertext Markup Language) web sayfalarının yapımında kullanılan bir dildir. Diğer programlama dillerinden farklı yönü sadece görsel düzenleme için kullanılmasıdır. Html herhangi bir text editörle (Notepad, Word,...) hazırlanabilir. Fakat bunun yerine web sayfası tasarımı için Dreamweaver, FrontPage, Netscape Composer gibi gelişmiş araçlar da kullanılabilir. Bir html dokümanı hazırlandıktan sonra kaydedilirken dosya_adi.htm veya dosya_adi.html olarak kaydedilmelidir. Dosya isminizde turkce karakter kullanmamaya özen gösterin, çünkü bazı web tarayıcıları turkce karakterleri algilayamadiklari icin sayfalarinizi acamayacaklardir.
Yazım Kuralları
- Komutlar büyük yada küçük harfle yazılabilir.
- Komutlar Türkçe karakterler (ş,ç,ı,ü,ğ,ö) karakterleri içermez.
- Komutlar < ve > işaretleri arasında yazılır ve tag adını alırlar.
PHP
PHP’nin ne olduğu ve ne işe yaradığını anlamanız sizin için daha yararlı olucaktır. PHP Rasmus Lerdrof adlı bir programcının eseridir (1994). Bir grup tarafından değil de sadece bu şahıs tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Tabi daha sonra birçok kişi tarafından da geliştirilmiş ve günümüzdeki halini almıştır
- Uzun süren işlemlerinizi basit kodlarla kısa sürede yapabilir
- Sunucu ziyaretçi ilişkisi kurabilir(bknz: forum sistemleri vs.)
- Her bir içerik için tek tek Html sayfa hazırlamak yerine bilgileri veritabanından alabilir .
Aralarındaki Farklar
Normalde Çok Cevabı Çok Uzun Olan Bu Soruyu Özetle Şöyle Açıklıyayım..
- Html client side yani istemci tarafında çalışan bir markup dilidir, php ise server side yani sunucu tarafında çalışan bir scripting dilidir.
- Html statik yani durağandır, php ise duruma göre farklı outpud yani çıktı verebilen dinamik sayfalar sağlar.
- Html bir metin düzenleme dilidir, php ise sunucu tarafında bir takım işler yapmamıza olanak veren bir scripting dilidir, perl dilinden türemiştir.
- Html sunumla ilgilenir, php veritabanı uygulamalarından tutun da matematiksel fonksiyonlara kadar uzanan geniş bir yelpazede verinin işlenmesi ile ilgilenir, sunumu html kullanarak yapar.
- Html dosyaları bilgisayarda kayıtlı diğer dosyalar gibi üzerine tıklandığında çalışır, php dosyalarının gerçek anlamda çalışıp ekran çıktısı vermeleri için bilgisayarda server programı ve php interpreter programı kurulu olmalıdır.
- Html dosyaları sundukları veriler yani web sayfasında yayınlanan yazılar, resimler ve diğer materyaller üzerinde herhangi bir işlem yapamazlar, php veritabanı uygulamaları ile verileri işleyerek hangi verinin ekran çıktısı verilmesi gerektiğine karar verir yani verileri daha kolay işlememizi sağlar.
- HTML ile 1000 lerce sayfada görüntüleyebileceğin dökümanı tek Bir PHP dosyası İle Görüntüleyebilirsin. Bunun Yanısıra PHP Web Üzerinden Düzenlenebilir modüller Oluşturmanı da sağlar. Bir Bakıma PHP web Üzerinde Çalışan Akıllı Bir Robot Sayılabilir..
Teşekkürler.